Tryck ESC för att avbryta

Tekniktrend
Information om Affiliate

Om vår användning av affiliatelänkar

Observera att den här sidan kan innehålla affiliatelänkar. När du genomför ett köp via dessa länkar tjänar vi en liten provision. Detta stödjer vår förmåga att upprätthålla och erbjuda vår webbplats kostnadsfritt för våra besökare. Vänligen notera att dessa länkar inte påverkar utfallet av våra produktjämförelser eller priset du betalar för en produkt eller tjänst. För ytterligare information, vänligen besök våra Allmänna villkor

Installera WordPress 2023: Praktiskt 9 steg-guide

I dagens digitala era är närvaro på internet inte längre en valbar lyx; det är en nödvändighet enligt Forbes. Att ha en egen hemsida har blivit en central del av både personlig och professionell identitet. Det är en plats där du kan marknadsföra dig själv, din verksamhet eller dina idéer för en global publik. Det är ett virtuellt visitkort som potentiella arbetsgivare, kunder och samarbetspartners ofta besöker för att lära känna dig och ditt arbete. I den här artikeln kommer vi att utforska varför det är så viktigt att ha en hemsida och hur den kan vara en kraftfull resurs för att nå dina mål. Vi kommer även att länka till relevanta källor som stödjer dessa påståenden. Läs gärna vår jämförelse av Webbhotell & VPS

Detta behövs för en WordPress hemsida

För att starta en hemsida i WordPress behöver du tre grundläggande saker. Dessa tre element är grundläggande för att komma igång med WordPress och skapa din egen webbplats. Sedan kan du anpassa och utöka din webbplats med teman, plugins och innehåll efter behov.

 1. Webbhotell (Server): Detta är platsen där din webbplats kommer att lagras och vara tillgänglig på internet. Webbhotellet fungerar som en server som hanterar din webbplatsens filer och data.
 2. Domännamn: Domännamnet är den unika webbadressen som människor kommer att använda för att nå din webbplats (till exempel www.dinwebbplats.se). Det är din webbplats identitet på internet och används även för att sätta upp personliga e-postadresser.
 3. WordPress Source Code: WordPress är ett öppen källkod CMS (Content Management System) som används för att skapa och hantera webbplatser. Du behöver installera WordPress på din webbhotellserver för att bygga och redigera din webbplats.

För full guide hur du skapar en hemsida, se 5 enkla steg för att skapa hemsida på Marcus-Lindblad.se

Vilket webbhotell passar för WordPress?

(5)
5/5

362 recensioner på Google

(4,6)
4.6/5

2k+ recensioner på Trustpilot

Valet av webbhotell för din WordPress-webbplats är avgörande eftersom det påverkar prestanda, säkerhet och användarupplevelse. Här är några viktiga faktorer att överväga när du väljer ett webbhotell för WordPress:

 1. Prestanda: Du vill ha ett webbhotell som erbjuder snabb laddningstid och hög tillgänglighet. En dedikerad WordPress-värdtjänst eller ett webbhotell med specialiserad WordPress-hosting kan ofta ge bättre prestanda eftersom de är optimerade för WordPress-plattformen.

 2. Säkerhet: Säkerheten är av yttersta vikt. Kontrollera om webbhotellet erbjuder säkerhetsåtgärder som brandväggar, DDoS-skydd och SSL-certifikat. Många WordPress-värdtjänster erbjuder också regelbundna säkerhetskopieringar och övervakning.

 3. Skalbarhet: Tänk på dina framtida behov. Ett bra webbhotell bör kunna skalas upp när din webbplats växer och kräver mer resurser.

 4. Support och Kundtjänst: Ha koll på kundtjänstens tillgänglighet och kvalitet. Snabb och kompetent support är ovärderlig om du stöter på problem med din webbplats.

 5. Pris: Priset är naturligtvis en faktor. Jämför kostnader och funktioner noggrant för att hitta det bästa värdalternativet som passar din budget och behov.

9 steg guide: Installation av WordPress

I den här steg-för-steg-guiden kommer vi ta dig igenom processen att installera WordPress via Inleed. WordPress är ett kraftfullt och populärt verktyg för att skapa webbplatser och bloggar, och att installera det är det första steget mot att skapa din egen professionella webbplats. Genom att använda Inleed, en pålitlig webbhotelltjänst, blir installationen enkel och smidig. Oavsett om du är nybörjare eller har tidigare erfarenhet av webbutveckling, kommer denna guide att guida dig genom varje steg för att säkerställa en framgångsrik WordPress-installation. Så låt oss komma igång och skapa din egen webbplats med WordPress!

1. Hämta hem WordPress Source code

Steg 1. Ladda hem WordPress
Inled installationsprocessen genom att ladda ned den senaste versionen av WordPress. För en smidig upplevelse, se till att hämta den svenskspråkiga versionen (sv_SE) om du föredrar att använda WordPress på svenska. Länk till nedladdning av WordPress

2. Ladda upp .zip filen till din server

Steg 2. Ladda upp på server

Nu, när du är inloggad på ditt webbhotell, Inleed i detta fall, är det dags att överföra din WordPress-webbplats. Gå till din filhanterare genom att klicka på ‘Filer’ i din Inleed-panel. Navigera sedan till din specifika domän, till exempel ‘dittdomän7.se’, och öppna ‘public_html’-mappen. Importera hela din webbplats från .zip-filen via drag and drop.

3. Extrahera WordPress installationen

Steg 3. Extrahera zip-filen

När du har navigerat till ‘public_html’-mappen, högerklickar du på din tidigare nedladdade .zip-fil. I det öppnade alternativmenyn väljer du ‘Extrahera’. Detta kommer att börja processen att packa upp och importera innehållet från din .zip-fil direkt in i din webbplatsmapp på din webbserver.

4. Flytta filerna rätt mapp

Steg 4. Flytta filer till rätt mapp

När WordPress-installationen har blivit extraherad kommer du att märka att en ny mapp med namnet ‘WordPress’ har skapats inuti ‘public_html’-mappen. För att se till att din webbplats är direkt tillgänglig utan att behöva inkludera ‘/wordpress/’ i URL:en behöver vi flytta hela installationen, det vill säga allt som finns inom ‘WordPress’-mappen, direkt till ‘public_html’. Detta är nödvändigt eftersom ‘public_html’ representerar roten på din webbserver, och det är därifrån webbplatsens filer kommer att läsas. På detta sätt kan du nå din webbplats genom att skriva din domän, till exempel ‘www.mittdoman7.se‘, utan att behöva inkludera ‘/wordpress/’ i URL:en.

5. Alla filer från WordPress är installerade

Steg 5. Ta bort installationsfiler

Nu när hela WordPress-installationen finns inuti ‘public_html’-mappen, har du slutfört denna del av processen. För att hålla det rent och snyggt, rekommenderar vi att du tar bort den ursprungliga ‘.zip’-filen som du laddade upp och även den tomma ‘WordPress’-mappen som vi flyttade innehållet från.

6. Skapa databas

Steg 6. Skapa databas

Nästa steg är att skapa en databas för din WordPress-webbplats. Detta kräver att du sparar tre viktiga uppgifter på ett säkert ställe: Databasnamn, Databasanvändare och Lösenord. För säkerhets skull bör du välja ett starkt lösenord som är svårt att gissa.

7. Navigera till din WordPress hemsida

Steg 7. Gå till din domän

Nästa steg i att installera WordPress är att öppna en ny flik i din webbläsare och gå till webbadressen som motsvarar din domän, till exempel ‘mittdomän7.se’. När du gör detta, kommer du att omdirigeras till WordPress installationsguiden som hjälper dig att konfigurera din webbplats.

Den här installationsguiden är användarvänlig och kommer att guida dig genom processen steg för steg. Du kommer att behöva ange information om din nya WordPress-webbplats, inklusive webbplatsens namn, användarnamn och lösenord. När du har slutfört dessa steg, kommer du att kunna logga in på din WordPress-webbplats och börja anpassa den enligt dina önskemål.

8. Koppla databas till din WordPress sajt

Steg 8. Koppla databas till WordPress installation

Nästa steg är att fylla i informationen om din databas, vilket är det sjätte steget i installationsprocessen. Här kommer du att behöva ange information som din databasvärd, databasnamn, användarnamn och lösenord. Det är viktigt att du har den informationen tillgänglig eftersom den behövs för att WordPress ska kunna ansluta till din databas och fungera korrekt.

När du har fyllt i all nödvändig information, kommer du att fortsätta genom installationsprocessen. Under detta steg kommer du att bli ombedd att skapa en användare med administratörsbehörigheter för din WordPress-webbplats. Du kommer att behöva ange ett användarnamn, ett starkt lösenord och en e-postadress för den administrativa användaren. Denna information kommer att användas för att logga in och hantera din webbplats i framtiden. När du har slutfört detta steg, kan du gå vidare till nästa och avsluta WordPress-installationen.

9. Bra jobbat, du har installerat WordPress!

Steg 9. WordPress är installerat!

Fantastiskt jobbat! Genom att följa de stegvisa anvisningarna har du nu framgångsrikt installerat WordPress på din webbplats. Sammanfattningsvis, här är de viktiga stegen du har tagit:

 • Laddade ned den senaste versionen av WordPress, den svenskspråkiga versionen (sv_SE).
 • Laddade upp WordPress-installationsfilerna till din webbplatsens server via ditt webbhotell, i detta fall Inleed.
 • Extraherade installationsfilerna och flyttade dem från WordPress-mappen till root-mappen “public_html”.
 • Raderade .zip-filen och den tomma “WordPress”-mappen.
 • Skapade en ny databas och sparade databasinformationen (databasvärd, databasnamn, användarnamn och lösenord) säkert.
 • Gick till din webbplats via webbläsaren och började installationsprocessen genom att fylla i nödvändig information om databasen.
 • Skapade en administratörsanvändare genom att ange användarnamn, ett starkt lösenord och en e-postadress.

Med dessa steg har du framgångsrikt installerat WordPress och är redo att börja skapa din webbplats. Glöm inte att hålla dina inloggningsuppgifter och lösenord säkra och säkerhetskopiera din webbplats regelbundet för att undvika förlust av data. Lycka till med din nya WordPress-webbplats!

Anlita webbyrå om du är osäker

Om du känner dig osäker på hur man installerar WordPress, kan det vara klokt att anlita en professionell webbyrå. Speciellt i Stockholm, där det finns flera erfarna byråer. En kunnig webbyrå säkerställer en smidig och korrekt installation av WordPress. Att anlita webbyrå i Stockholm ger dig inte bara fördelen av deras tekniska kunnande utan också lokala insikter som kan anpassas efter dina specifika behov och marknadsförhållanden. Detta säkerställer en stabil grund för din webbplats och ger dig möjlighet att fokusera på ditt innehåll och affärsverksamhet medan proffs tar hand om den tekniska aspekten.

- Reklam för Hostinger -

WordPress i korthet

WordPress är en öppen källkodsplattform för webbpublicering och webbplatsbyggande som har vuxit till en av de mest inflytelserika och använda CMS (Content Management System) i världen. Här är en översikt över vad WordPress är och dess utveckling, samt några intressanta statistiska insikter:

Vad är WordPress?

WordPress är en plattform som gör det möjligt för användare att skapa, publicera och hantera webbinnehåll på en enkel och användarvänlig sätt. Ursprungligen utvecklades det som en ren bloggplattform, men med tiden har det vuxit till en mångsidig CMS som kan hantera allt från enkla bloggar till komplexa webbplatser och e-handelsplattformar.

Historia:

 • WordPress skapades för första gången av Matt Mullenweg och Mike Little och släpptes offentligt den 27 maj 2003.
 • Det ursprungliga syftet med WordPress var att erbjuda en enklare och mer tillgänglig plattform för bloggning, då de flesta tillgängliga alternativen var komplexa och tekniskt krävande.
 • Under åren har WordPress genomgått många uppdateringar och förbättringar. Införandet av teman och plugins har gett användarna större flexibilitet och funktionalitet för att anpassa sina webbplatser.
Källa: WordPress

Utveckling:

 • En av de mest signifikanta utvecklingarna för WordPress var införandet av “WordPress.org” och “WordPress.com”. “WordPress.org” erbjuder den öppna källkodsplattformen som användare själva kan installera och anpassa på sina egna webbhotell. “WordPress.com” är en värdtjänst som erbjuder hanterade WordPress-webbplatser för användare som vill ha en enklare upplevelse.
 • Den senaste versionen av WordPress vid tidpunkten för denna artikel är WordPress 5.8 “Tatum,” som släpptes i juli 2021. Detta inkluderade en rad nya funktioner, inklusive bättre stöd för widgets och blockredigerare.

Statistik:

 • Enligt data från W3Techs används WordPress för närvarande av 40% av alla webbplatser på internet, vilket gör det till den mest använda CMS:en i världen.
 • WordPress har ett enormt ekosystem med tusentals teman och plugins som kan anpassas efter användarens behov.
 • Det finns över 58 000 plugins tillgängliga på WordPress.org för att lägga till extra funktioner till webbplatser.
 • WordPress är översatt till över 200 språk och används över hela världen.

WordPress.org eller WordPress.com?

Skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com ligger i hur de tillhandahåller och hanterar WordPress-plattformen och dess tillhörande webbplatser. Här är en översikt över de viktigaste skillnaderna:

WordPress.org:

 1. Självvärd:

  • WordPress.org erbjuder den fria och öppen källkodsprogramvaran som användare kan ladda ner och installera på sina egna webbhotellskonton.
  • Användare har full kontroll över sin webbplats, inklusive anpassning av teman, installation av plugins och direkt tillgång till webbplatsens filsystem.
  • Detta alternativ passar användare som vill ha full frihet att utforma och anpassa sin webbplats och som har teknisk kompetens eller är villiga att lära sig.
 2. Eget domännamn:

  • Användare måste köpa sitt eget domännamn och webbhotell för att använda WordPress.org-plattformen.
  • Detta ger användarna full äganderätt över sin webbplatsens domännamn och innehåll.
 3. Kostnad:

  • WordPress.org-plattformen är gratis att använda, men användare måste betala för sitt eget webbhotell och domännamn.
 4. Självhantering:

  • Användare är ansvariga för att säkerhetskopiera och uppdatera sin webbplats, inklusive WordPress-programvaran och plugins.

WordPress.com:

 1. Hanterad värdtjänst:

  • WordPress.com är en hanterad värdtjänst som erbjuder användare färdiga webbplatser på deras servrar.
  • Det är enklare att komma igång med WordPress.com eftersom webbplatsen redan är konfigurerad.
 2. Gratis alternativ:

  • WordPress.com erbjuder ett gratis alternativ där användare kan skapa webbplatser med en WordPress.com-domän (exempel: dittwebbplats.wordpress.com).
  • Betalda planer erbjuder fler funktioner, inklusive möjligheten att använda ditt eget domännamn.
 3. Begränsad anpassning:

  • Användare på gratisplanen har begränsad kontroll över anpassning och design av sin webbplats.
  • För mer omfattande anpassning krävs uppgradering till betalda planer.
 4. Hanterad säkerhet och uppdateringar:

  • WordPress.com hanterar säkerhetskopieringar och uppdateringar av programvaran, så användare behöver inte oroa sig för tekniska detaljer.

I sammanfattning, WordPress.org ger dig mer frihet och kontroll över din webbplats men kräver mer tekniskt kunnande och kostnader för domän och webbhotell. WordPress.com är enklare att komma igång med och kräver mindre teknisk kunskap, men har vissa begränsningar, särskilt på gratisplanen. Valet beror på dina specifika behov och tekniska färdigheter.

- Reklam för Inleed -

Fördelar med WordPress

WordPress är en av de mest populära och kraftfulla plattformarna för webbpublicering, och det finns flera goda skäl till varför många väljer att använda den. Här är några av de viktigaste fördelarna med att använda WordPress:

 1. Enkel att använda: WordPress är känd för sin användarvänlighet. Det kräver inte avancerade tekniska färdigheter för att komma igång. Du kan enkelt skapa, redigera och hantera din webbplats utan att behöva koda.

 2. Stort användarcommunity: WordPress har en omfattande användarbas och ett stort community av utvecklare, designers och användare. Det innebär att det finns en mängd resurser tillgängliga för att hjälpa dig när du behöver support eller har frågor.

 3. Mångsidighet: Oavsett om du vill skapa en enkel blogg, en företagswebbplats, en e-handelsplattform eller något annat, kan WordPress anpassas för att passa dina behov. Det finns tusentals teman och plugins tillgängliga som gör det möjligt att utforma och utöka din webbplats på olika sätt.

 4. SEO-vänlig: WordPress är byggt med SEO (sökmotoroptimering) i åtanke. Det finns flera plugins och verktyg som hjälper dig att förbättra din webbplatsens synlighet på sökmotorer och öka din webbtrafik.

 5. Ständigt uppdaterat och säkert: WordPress-teamet arbetar kontinuerligt med att förbättra säkerheten och funktionaliteten. Du får regelbundet uppdateringar som hjälper till att skydda din webbplats från säkerhetsrisker.

 6. Anpassningsbarhet: WordPress ger dig full kontroll över din webbplatsens utseende och funktionalitet. Du kan anpassa allt från färger och layout till avancerade funktioner.

 7. Kostnadseffektivt: WordPress är öppen källkod, vilket innebär att programvaran i sig är gratis att använda. Du behöver bara betala för webbhotell och eventuella premiumteman eller plugins om du väljer att använda dem.

 8. Responsiv design: Många WordPress-teman är responsiva, vilket innebär att din webbplats automatiskt anpassar sig till olika skärmstorlekar och enheter, inklusive mobiltelefoner och surfplattor.

 9. Content Management System (CMS): WordPress fungerar som ett kraftfullt CMS som gör det enkelt att organisera och hantera din webbplatsens innehåll, oavsett om det är text, bilder, video eller ljud.

 10. Globalt accepterat: WordPress används av miljontals webbplatser över hela världen. Det är en pålitlig plattform som har bevisat sin hållbarhet över tid.

Sammantaget är WordPress ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna webbplatsägare. Dess användarvänlighet, mångsidighet och stora community gör det till ett kraftfullt verktyg för att bygga och hantera webbplatser av alla typer och storlekar. (Källa: wordpress.org)

Är WordPress för alla?

Det är sant att WordPress inte är den bästa lösningen för alla scenarier. Trots dess mångsidighet och användarvänlighet finns det vissa situationer där andra plattformar eller skräddarsydda lösningar kan vara mer lämpliga. Här är några fall där WordPress kanske inte är det bästa alternativet:
 1. Helt skräddarsydda lösningar: Om du behöver bygga en webbplats eller applikation med mycket specifika och avancerade funktioner som inte kan uppnås med vanliga plugins eller teman, kan det vara mer effektivt att anlita en professionell webbutvecklare. De kan skapa en skräddarsydd lösning som passar dina exakta behov.
 2. API-integrationer: Om din webbplats kräver djup integration med externa system via API:er och det är en viktig del av din verksamhet, kan det vara mer fördelaktigt att använda en plattform som är specialiserad på API-hantering.
 3. Unik design och funktionalitet: Om du strävar efter en helt unik design eller funktionalitet som inte är baserad på vanliga teman och plugins, kan du behöva arbeta med en webbutvecklare som kan skapa en skräddarsydd lösning från grunden.
 4. Säkerhets- och prestandakrav: Om din webbplats kräver extremt hög säkerhet eller prestanda, kan du behöva överväga andra plattformar som är specialiserade på dessa områden.
 5. Krav på extrem skalbarhet: Om du förväntar dig snabb tillväxt och har behov av att snabbt kunna skalera din webbplats till miljontals besökare, kan du behöva överväga mer avancerade hosting- och infrastrukturlösningar.
Det är viktigt att förstå dina specifika behov och mål innan du bestämmer vilken plattform som är bäst för din webbplats. WordPress är en fantastisk plattform för många användare och projekt, men det finns situationer där andra alternativ kan vara mer lämpliga för att uppnå dina mål på bästa sätt. Det bästa valet beror helt på din unika situation och krav.

Kan man bygga e-handel med WordPress?

Absolut! WordPress är inte längre bara en plattform för bloggar och webbsidor. Med hjälp av det kraftfulla WooCommerce-pluginet har WordPress utvecklats till en fullfjädrad e-handelslösning som kan hantera allt från små webbshoppar till stora onlinebutiker. Här är några anledningar till varför WordPress och WooCommerce är en fantastisk kombination för e-handel:

Användarvänligt och Flexibelt: WordPress är känt för sin användarvänlighet och flexibilitet. Även om du inte är en webbutvecklare kan du enkelt skapa och hantera din e-handelswebbplats med hjälp av de intuitiva gränssnitten.

Anpassningsbart Utseende: Med tusentals teman och mallar att välja mellan kan du anpassa utseendet på din webbshop precis som du vill. Oavsett om du säljer kläder, elektronik eller konstverk, kan du skapa en unik och attraktiv butik.

Kraftfulla E-handelsfunktioner: WooCommerce ger dig tillgång till en mängd kraftfulla e-handelsfunktioner. Du kan hantera produktkataloger, skapa produktvarianter, erbjuda produktrecensioner och betyg, sätta upp kampanjer och mycket mer.

Säkerhet och Stabilitet: WordPress och WooCommerce är kända för sin säkerhet och stabilitet. Regelbundna uppdateringar och en aktiv användargemenskap ser till att din webbshop förblir trygg och fungerar smidigt.

Betalningsalternativ: WooCommerce stöder en rad olika betalningsalternativ, inklusive PayPal, kreditkortsbetalningar och andra betalningsgateways. Du kan erbjuda dina kunder en bekväm och säker köpupplevelse.

SEO-vänligt: WordPress och WooCommerce är SEO-vänliga, vilket innebär att du har bättre möjligheter att ranka högt i sökmotorresultaten och locka fler potentiella kunder.

Skalbarhet: Oavsett om du börjar med ett litet sortiment eller planerar att växa till en större onlinebutik, kan WordPress och WooCommerce skalas upp efter behov.

Support och Gemenskap: Med en stor och engagerad användargemenskap finns det alltid support och resurser tillgängliga när du behöver hjälp.

Så om du någonsin har funderat på att starta din egen e-handelsverksamhet är WordPress med WooCommerce ett utmärkt val. Du kan dra nytta av de robusta e-handelsfunktionerna och samtidigt ha kontrollen över din webbshopens utseende och känsla. Med rätt strategi och resurser kan du skapa en framgångsrik onlinebutik som lockar kunder och ökar din försäljning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *